Pijn & het brein: de rol van de hersenen (onverklaarbare) pijn

🌟 Diepgaande Duik in Pijn: De Rol van het Brein bij (Onverklaarde) Pijn Beste IMPROVE’s, Doordat pijn zo complex is, willen we dit thema graag splitsen in meerdere blogs over pijn!

Eerst nemen we een diepere duik in het onderwerp van pijn: wat is het, waar komt het vandaan, en wat probeert het ons te vertellen?

 

We zullen je ook uitleggen hoe pijn wordt verwerkt in het brein. 💡 Pijn: Waarvoor dient het? Pijn komt in vele vormen voor. Na een val van de trap, je hand verbranden aan het vuur, het stoten van je teen of aanhoudende rugklachten. Het zijn allemaal verschillende vormen van pijn maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze willen je aandacht vestigen op mogelijke schade aan je lichaam. Pijn fungeert als een beschermingsmechanisme, waarschuwend voor potentiële gevaren. Stel je voor: je loopt door het huis en stoot per ongeluk je kleine teen tegen de rand van de salontafel. Onmiddellijk schiet alle aandacht naar je teen. Je reageert met een reflex: vloeken, je voet vastpakken en erover wrijven om de pijn te kalmeren. Dit is een instinctieve reactie van je lichaam wanneer het acute pijn ervaart. Pijn wilt je dus tot actie aanzetten om iets aan de situatie te doen.

 

Het is als het ware een alarmbel. Sommige mensen negeren dit alarm soms te lang wat kan resulteren in chronische klachten.

Om je hier beter een beeld van te geven, een metaforisch verhaal.:

 

🏠 Je bent de bewoner van een huis met een gaskachel en een daarbij horend koolstofmonoxidealarm om je te waarschuwen als er een te hoog gehalte van gas aanwezig is.
🚨 Je bent thuis bezig met alledaagse taken en het alarm gaat af. Je opent snel de ramen en deuren om te ventileren zodat het alarm stopt. De buurvrouw komt door het lawaai langs en zegt: “Seg, zou je dat eens niet laten nakijken?”
🗣️ Waarop jij antwoordt: “Er zijn dringendere zaken, ik zal later wel eens naar de kachel kijken.” Na een tijdje ventileren stopt het alarm en besluit je een raam open te laten staan.
🪟 Ondanks het open raam blijft het alarm afgaan. De buurvrouw komt terug en zegt dat je er iets aan moet doen, want dit is niet goed. “Oké,” zeg je, en je neemt het alarm van de muur, haalt de batterijen eruit en hangt het terug. Zo zal je alarm niet meer afgaan, maar je zult ook niet weten of er nog steeds een bedreiging is.
🤷‍♂️ Dit is een manier waarop veel mensen omgaan met hun pijn. Ze gaan als het ware hun pijnklachten negeren en doen verder met hun activiteiten want het zal wel niet erg zijn. Omdat je je niet gaat aanpassen, mogelijkse omwille van dat je niet weet hoe, gaat de klacht ook niet gaan verdwijnen en kan dit uiteindelijk zorgen voor een verstoorde signaalwerking tussen de locatie waar je pijn hebt en de hersenen.

 

🩹 Het Herstelproces van het Lichaam na Letsel Pijn geeft vaak aan dat er letsel is, waarna het lichaam reageert met een serie herstelfasen.

 

Hier is een overzicht van hoe dit proces verloopt:

 

1. Ontstekingsreactie: 🤕 Bij letsel treedt een ontstekingsreactie op, waarbij immuuncellen en opbouwcellen betrokken zijn. Dit is een defensieve reactie om het beschadigde weefsel te reinigen en de doorbloeding te verhogen. 2. Zwelling: 🌡️ Na de ontstekingsfase ontstaat zwelling in het beschadigde weefsel. Deze zwelling dient als extra bescherming om het weefsel op zijn plaats te houden en meer schade te voorkomen.
3. Genezing en Bescherming: 🏥 Het genezingsproces omvat de vorming van een beschermlaag rondom de wond en het dichten ervan door opbouwcellen. Dit biedt extra steun en bescherming aan het beschadigde weefsel.
4. Remodellering: 🔨 Dankzij onze opbouwcellen kan een wonde terug gaan genezen doordat deze zich aan de oppervlakte van de wond gaan hechten om zo de wonde te sluiten. Na een tijd zie je er niets meer van of het kan een litteken vormen Dit proces van herstel is essentieel voor het behoud van de gezondheid van ons lichaam en de bescherming tegen verdere schade.

 

🩹 📚 Meer Te Ontdekken: Binnenkort Deel 2 Benieuwd naar meer? Blijf op de hoogte voor het vervolg van onze blogserie, waarin we dieper ingaan op pijn in verschillende weefsels en meer fascinerende inzichten delen. Mis het niet!